Als herintredend zzp-er (een bekende afkorting voor Zanger Zonder Problemen, of Zanger Zoals Prey), was ik eind 2018 druk bezig mijn website opnieuw op te tuigen, dank voor alle hulp die ik van iedereen daarbij heb gekregen. In 2019 stonden er een paar mooie concerten op het programma en nu deze geweest zijn, ben ik op de valreep van de zomer bezig om een viertal audities voor te bereiden.

Tussen deze druktes door, was het zaak dat ik mijn eigen werkwijze eens goed onder de loep nam: paste mijn huisinrichting nog bij mijn werk? Was mijn computersysteem bestand tegen toekomstige ontwikkelingen? Had ik genoeg hulplijnen voorhanden om grote en kleine problemen op te lossen (als je in loondienst bent, is er altijd iemand in de buurt om tegen te klagen of om je probleem vanuit een fris oogpunt te benaderen maar de ZZP-er moet er altijd op uit)? Hoe ga ik mijn administratie en financiën bijhouden? Hoe organiseer ik mijn sociaal leven (vrienden, sport, huishouden)? Hoe studeer ik vier of meer verschillende programma’s door elkaar heen? Kan ik erop vertrouwen dat ik dit najaar ook opdrachten binnen ga krijgen (er staat nu nog geen enkele opdracht)? Hoe ga ik ermee om dat ik de ene dag in een enorm stressvolle omgeving zit en de volgende dag in mijn eentje thuis?

Bovenstaand lijken ingewikkelde vragen. Mijn (intuïtieve) werkwijze is als volgt: ik begin gewoon ergens te werken en al doende merk ik vanzelf wel wat er goed of slecht bij mij past. Tot nog toe lukt het me aardig en merk ik dat er zelfs een soort systematiek begint te ontstaan, zo is de structuur van een rustige dag voor mij: in de ochtend studeren als ik nog fris ben, in de middag wat afspraken of een boodschap en in de avond een sociale afspraak. Een andere wijze les waar ik achter ben gekomen is: als ik op pad ga neem ik altijd ruim de tijd om op tijd te komen (ik vind het plezierig als een ander niet op mij hoeft te wachten) en die extra reistijd wordt zó vaak opgesoupeerd door onverwachte verkeersopstoppingen, dat ik de laatste tijd regelmatig verzucht dat Amsterdam een mooie stad is, maar dat de verkeersregels elke dag anders zijn!

De werkwijze van de ZZP-er